niedziela, 3 czerwca 2012

Protopic - czy na pewno bezpieczniejszą alternatywą dla sterydów?

Dziś będzie trochę nietypowo, bo inspiracją do napisania tego posta jest komunikat z 11 maja tego roku, jaki otrzymałam w aptece od firmy Astellas Pharma. 
Komunikat ten zawiera ważne zalecenia dotyczące właściwego stosowania produktu leczniczego Protopic maść (takrolimus 0,03% i 0,1%), mające na celu zminimalizowanie ryzyka poważnych działań niepożądanych. 
Myślę, że zawiera on na tyle istotne informacje, że warto się nimi z Wami podzielić, przynajmniej częściowo ;) Wspomniany takrolimus w postaci maści Protopic o stężeniu 0,03% i 0,1% to produkt leczniczy zarejestrowany w leczeniu atopowego zapalenia skóry (AZS) o umiarkowanym lub ciężkim nasileniu.  

Ja sama jestem mamą prawie 4-letniego Szkraba, który od urodzenia zmaga się z atopowym zapaleniem skóry i wiem, ile wysiłku trzeba włożyć, aby w miarę normalnie funkcjonować z tym schorzeniem. Odwiedziłam z moim dzieckiem wielu specjalistów i zaobserwowałam wśród lekarzy, że większość stara się wystrzegać stosowania u dzieci maści sterydowych, natomiast bardzo często za bezpieczne uznaje maści, które zawierają w składzie substancje o działaniu immunomodulującym, takie jak Protopic czy Elidel.  

Czy słusznie? Rzeczywiście do niedawna Protopic lub Elidel, uchodziły za leki bezpieczne, właściwie pozbawione działań niepożądanych i pediatrzy alergolodzy nagminnie zalecali je nawet najmłodszym dzieciakom z AZS jako bezpieczniejszą alternatywę dla sterydów. 
Jak to wygląda w świetle najnowszych badań? Okazuje się, że u pacjentów stosujących Protopic maść stwierdzono niestety przypadki nowotworów złośliwych, w tym chłoniaków oraz raka skóry. Ponadto opublikowane ostatnio badania epidemiologiczne sugerują możliwość zwiększonego ryzyka występowania chłoniaka skóry z limfocytów T u pacjentów leczonych inhibitorami kalcyneuryny do stosowania miejscowego, w tym m.in. maścią Protopic zawierającą takrolimus. 

Nie chcę tutaj rozstrzygać, co jest bezpieczniejsze: sterydy czy Protopic, ani też nie chcę nikogo straszyć, bo to nie o to chodzi. Wiadomo, że będą przeprowadzone w związku z tymi doniesieniami jeszcze dodatkowe badania, natomiast myślę, że warto, abyście wiedzieli, jakie są najnowsze zalecenia dotyczące Protopicu. Po pierwsze według najnowszych zaleceń, Protopic maść należy stosować u pacjentów z umiarkowanym albo ciężkim AZS, w przypadku braku dostatecznej odpowiedzi lub braku tolerancji na leczenie konwencjonalne, takie jak miejscowe stosowanie sterydów. Co ważne, maści Protopic nie należy stosować u dzieci poniżej 2 roku życia, bo nie wiadomo, jaki ma wpływ na rozwijający się układ odpornościowy dziecka. U dzieci 2-16 lat można stosować w razie konieczności Protopic o mniejszej mocy, tj. 0,03%. Maści Protopic nie należy stosować także na zmiany uznawane za potencjalnie przednowotworowe lub nowotworowe. Takie są najnowsze zalecenia, zaakceptowane zresztą przez EMA (Europejską Agencję Leków) i Urząd Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych. 

Chciałabym Wam zwrócić uwagę i uczulić jeszcze na kilka rzeczy. W trakcie leczenia maścią Protopic istotna jest ocena stanu węzłów chłonnych Jeśli w trakcie rozpoczęcia leczenia wystąpi powiększenie węzłów chłonnych, należy przeprowadzić odpowiednią diagnostykę i kontrolować ich stan, pamiętajcie o tym. W przypadku utrzymującego się powiększenia węzłów chłonnych u pacjentów stosujących Protopic należy zbadać jego przyczynę. Jeśli brak pewności co do etiologii, czyli przyczyny powiększenia węzłów chłonnych, należy rozważyć przerwanie leczenia maścią Protopic
Oczywiście nie zachęcam tutaj do działania na własną rękę, bo leczenie powinno się odbywać pod kontrolą lekarza, ale chciałabym Was uczulić na co zwracać uwagę i ew. zachęcić do konsultacji z lekarzem w razie zauważenia niepokojących objawów. Zadawajcie pytania lekarzom i wymagajcie od nich szczegółowych odpowiedzi. Sama się przekonałam, że nieraz lekarze tylko wystawiają receptę, a nie informują pacjenta o ważnych rzeczach związanych ze stosowaniem leku. Pamiętajcie też, żeby w trakcie kuracji maścią Protopic ograniczyć narażenie skóry na działanie światła słonecznego  (stosowanie odpowiednich preparatów ochronnych przed słońcem), a także unikać promieniowania UV (np. w solarium).

Dodam, iż wspomniany przeze mnie komunikat dotyczył maści Protopic, ale również często zalecany dzieciakom z AZS, krem Elidel zawiera w składzie substancję z tej samej grupy (inhibitorów kalcyneuryny), więc myślę, że warto i w jego przypadku również zachować szczególną ostrożność.

Oczywiście jak tylko pojawią się jakieś nowe doniesienia w tej sprawie, dam Wam znać ;)


Warto również przeczytać:

Mediderm

128 komentarzy:

  1. Ale jesli nie Protopic i nie Elidel, to co???

    OdpowiedzUsuń
  2. Nic, umieraj z łuszczycą na twarzy :D Wiem, bo próbowałam już wszystkiego.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pani Natalio,
    Ja właśnie byłam u dosyć cenionego dermatologa (w Warszawie), który zapisał mi stosowanie tej maści Protopic 0,1 i powiem szczerze, że trochę mnie te Pani doniesienia o nowotworach zmartwiły. Nie mam stwierdzonego atopowego zapalenia skóry (byłam przedtem wiele razy u innych dermatologów i myślę, że to atopowe gdybym miała to jest chyba na tyle charakterystyczne i rozpoznawalne, że by to stwierdzili?). Mam jakieś słabo widoczne przebarwienia na fragmencie pleców, które po stosowaniu już chyba 10 różnych maści i kremów nie zniknęły, no i ta lekarka teraz widocznie zapisała mi ten Protopic, żeby zobaczyć co będzie.

    I się zastanawiam - czy te nowotworowe przypadki możliwe są raczej tylko przy długotrwałym wielomiesięcznym stosowaniu? Czy jeśli ja będę to stosować powiedzmy przez miesiąc lub dwa miesiące dla sprawdzenia czy te moje objawy miną to mam się czego obawiać? Bo sama nie wiem co teraz robić - używać czy nie, czekam na tę maść bo nie było w aptece od ręki i tydzień temu zamówiłam, a jak przyjdzie to się zastanawiam co dalej.

    Pozdrawiam,
    Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba mój artykuł nie do końca został odebrany tak, jak to było w zamyśle;) Ja oczywiście nie chciałam tutaj nikogo straszyć, ani też podważać decyzji żadnego lekarza, który zaleca maść Protopic. Jeśli jest potrzeba to się stosuje, chciałam może tylko troszkę uczulić na jego działania niepożądane. To, że wystąpiły pojedyncze przypadki nowotworów, oczywiście nie jest powodem dla którego należy negować decyzje lekarza. Tak jak pisałam - wszystko jest jeszcze w świetle badań, a każdy przypadek trzeba by rozpatrywać indywidualnie, bo nigdy tak do końca nie wiadomo jakie czynniki się złożyły na wystąpienie nowotworu. Jeśli lekarz zalecił Pani Marto stosowanie tego leku, to zastosowałabym się do jego wskazówek- zwłaszcza, że próbowała Pani różne leki i nie pomagały.

      Usuń
    2. Witam . Szczerze nie wiem jak miała być ta informacja przyjęta , dla mnie też zabrzmiało to dość groźnie . Zdecydowanie za dużo już trwa moja męka z buzią , od ponad roku latam . Latanie pod dermatologach alergologach itp mam dosyć , jedyna maść która szybko przywraca mi jaki taki wygląd żeby muc iść do pracy to właśnie ta po której pani tak lekka ręką leci i to równo . Używałam maści na sterydach.... twarz od razu nabrała mocy wiekowej , koszmar , w wieku 35 lat mieć twarz jak 45-latka to gruba przesada. Kosmetyki nie tanie żeby przywrócić twarzy trochę życia i.... tę maść protopic 0,1 . raz w miesiącu mi wywala coś na buzi ... smaruje cierpię , bo koszmar się dzieje z moją buzia swedzi piecze szok. Tyle że następnego dnia mój koszmar w lusterku jest o 50% mniejszy . Mam 35 lat i dalej będę go używać , bo to jedyna rzecz która pozwala mi już następnego dnia iść do pracy , kosmetyki nie da się kupic w byle sklepie , trzeba w aptece , ale tez z aptecznej półki dla alergików i do tego maść protopic i daje radę jakoś funkcjonować . ...... czy dała bym tę maść dziecku???.... tego nie wiem , długo bym myślała ....

      Usuń
  4. Dziękuję bardzo za odpowiedź,
    Marta.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pani Marto u mnie właśnie tak się zaczęło :(Na plecach wyczułam drobne ,swędzące zgrubienie .Po jakimś czasie zaczęła mi twardnieć skóra na wewnętrznej stronie prawej dłoni.Potem pękać i zaczęły mi się otwierać rany .Oczywiście przeszłam testy ale nie wykazały czegoś na co byłabym uczulona :(:( Poza tymi dwoma miejscami ,nie mam gdzie indziej żadnych zmian ,ale te zmiany leczę już 3 lata ,bez jakiegokolwiek efektu.Chyba spróbuję tych maści i kremów ,a nuż pomogą ?Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może wystarczy używać preparatów z cynkiem na drożdzaki i grzyby.

      Usuń
    2. A może to egzema na tle hormonalnym? Kiedyś taka przeszłam. skończyło się gdy zaszłam w planowaną ciążę.

      Usuń
  6. ja stosowałem Protopic 0,1 na stany zapalne skury stwardnienia pekniecia i rany pomogło jak ręką odioł lek skuteczny ale bardzo silny wiec zalecam nie pszesadzać w jego stosowaniu wzgledem zaleceń lekarza

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam wszystkich.Mam stwierdzoną łuszczycę.Przez 5 mies.strasznie mnie wysypało.Nie ominęło twarzy,żadne środki nie pomagały.Od piątku stosuję maśćrobioną z Protopic 0,1 i już po dwóch dniach widać poprawę.Mogę bez skrępowania wyjść do ludzi.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak samo miałem i narazie nie widzę alternatywy :)

      Usuń
  8. Drodzy Państwo nowotwory nie występują ad hoc. Są indukowane poprzez ciągłą i długotrwałą stymulację w tym przypadku uaktywnienie komórek nowotworowych poprzez stosowanie immunosupresji jaką jest substancja takrolimus. Rzeczywiście prawdą jest, że najświeższe wyniki badań potwierdzają tezę o silnym działaniu immunosupresyjnym takrolimusa i aktywacji komórek nowotworowych. Szczególnie narażona jest grupa młodych pacjentów, u których rozwija się układ immunologiczny. Biorąc pod uwagę dorosłych to stosowanie maści Protopic może przyśpieszyć ujawnienie się komórek nowotworowych, które i tak prędzej czy później u nas wystąpią. Takrolimus NIE mutuje komórek zamieniając je w nowotwory, a ich powstawanie to bardzo skomplikowany i długotrwały proces. Takrolimus unieczynnia komórki odpowiedzi odpornościowej co powoduję możliwość dla komórek rakowych to ekspresji, bo jak wiemy układ immunologiczny co dzień zwalcza ok. milion komórek nowotworowych. Zatem skoro go osłabimy to jego wydajność spada dlatego nowotwór może się ujawnić, to taki sam mechanizm jak przy starzeniu się. Z wiekiem lat mechanizmy odpornościowe ulegają obniżeniu, a brak wychwytu i zabicia komórek nowotworowych powoduje ich rozplem. Jeżeli poważany lekarz uważa, że ta maść jest odpowiednia dla danego pacjenta, zaufajmy mu. Lekarze kształcą się kilkanaście lat, nawet kilkadziesiąt, po to by nam pomagać. Przestańmy przeszukiwać wujka google w celu zweryfikowania diagnozy czy zbadania objawów, trochę więcej wiary we współczesną medycynę i ludzi, którzy ją tworzą. Artykuł bardzo ciekawy, popieram. Odnośnie jeszcze odpowiedzi na jeden post - lekarze nie zawsze mają czas na wyjaśnienie całego mechanizmu, działania, skutków ubocznych, wskazań i przeciwskazań bo mogliby o tym mówić godzinami, a NFZ daje im tylko 7 minut na wizytę. Niestety takie realia. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. lek ten stosuje od 3 m-cy i jest widoczna poprawa. Stanisław z Radomia

    OdpowiedzUsuń
  10. A słyszał ktoś może o szkodliwym działaniu maści Protopic 0.1, jeśli chodzi o twarz? Dokładnie chodzi mi o okolice oczu (brwi,skóra pod oczami) Efekt stosowania leku na twarzy jest bardzo dobry. Wystarczają bardzo niewielkie ilości raz na jakiś czas. Stosuje go na twarzy właśnie z tego powodu, ponieważ słyszałem że sterydy na twarz są bardzo szkodliwe. W ostatnim czasie pogorszył mi się wzrok i zastanawiam się czy może to mieć jakiś związek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Protopic 0.1 stosuję od niedawna na skórę twarzy i okolice (powód: powikłania po atopowym zap., zapalenie łojotokowe - kolejna diagnoza kolejnego dermatologa). Czasem także między łopatkami. Pojawiły się białe plamki, odbarwienia, na ramionach i u góry pleców. Na ramieniu jedna nieco większa. Pani doktor miała obejrzeć mi ciało po przepisaniu Protopicu. Ponoć chciała coś sprawdzić, ale nie zrobiła tego. Jeszcze. To lekarz starszego pokolenia przyzwyczajony do pewnych zachowań ze strony pacjenta... Również sugerowano mi, jakoby Protopic był lepszy niż maść sterydowa. I jedno i drugie nie jest bezpieczne. I jedno i drugie wymaga odstawienia, ale odzwyczajenie skóry od maści sterydowej już widziałam. Widok przykry, lecz świat się nie zawalił. Natomiast Protopic zaczyna budzić we mnie coraz większe obawy.

      Usuń
  11. a mój dermatolog zapisał mi protopic+naświetlanie na bielactwo na które choruję od 10 lat i powiem wam że efekt kuracji jest super(80%plam zniknęło),stosuję już 7 miesąc co dziennie a od tyg.co dugi dzień oczywiście pod kontrolą lekzrza.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie- najważniejsze jest dokładne stosowanie się do zaleceń lekarza..W wielu przypadkach lek ten jest jedynym, którego stosowanie daje pozytywne efekty i z tym się oczywiście zgodzę- jak nie ma innej alternatywy, to czasami trzeba postawić na "Protopic". Ważne, aby o wszelakich działaniach niepożądanych i tym, co nas niepokoi, zawsze informować lekarza prowadzącego.

      Usuń
    2. stosowanie maści 1 dziennie?Ja zaczynam terapię,mam smar.plamy wieczorem-jestem tłusta max!Na ile godz przed spaniem smarować?Zeby nie zetrzeć tego w łóżku?

      Usuń
    3. Myślę, że dobrze jest zachować przynajmniej kilkugodzinny odstęp przed położeniem się do łóżka, albo starać się "spać czujnie", co oczywiście nie zawsze jest możliwe...

      Usuń
  12. Wlasnie wrucilam od pediatry tez powiedzial nie stosowac RAK RAK jeszcze raz RAK :(

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja mam pytanie o stosowanie tego leku z innymi lekami, np antykoncepcyjnymi, czy jest jakaś zależność pomiędzy nimi? czy antykoncepcja może przestać działać przez ten lek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chodzi o takrolimus w maści (Protopic), a co za tym idzie, mówimy o jego zastosowaniu zewnętrznym, to nie ma on wpływu na skuteczność tabletek antykoncepcyjnych. Chyba, że chodziło Pani o interakcję np. z plastrami Evra, ale one powinny być stosowane na zdrową i nieuszkodzoną skórę, więc jedno wyklucza drugie;)

      Usuń
  14. witam, stosowałam protopic u dziecka półtorarocznego, które chorowało na AZS, leki sterydowe przepisane przez lekarza pomagały na krótko, sama przeszukałam wtedy internet(12 lat temu) i znalazłam artykuł o protopicu, mieszkam w dużym mieście a miała go wtedy tylko jedna apteka i tubka kosztowała prawie 200zł, dermatolog,której się chciałąm poradzić powiedziałą wtedy, że słyszała o niej, ale jeszcze nie zna działania i poprosiła(!!!), abym jej dała znać, czy i jakie dałą efekty, muszę powiedzieć, że okazała się rewelacyjna, zniknęło wszystko i to w kilka dni!!!

    OdpowiedzUsuń
  15. A czy ktoś się zastanowił nad tym, że może ta wykrywalnosć raka jest związana z wiekszą częstotliwością wizyt u lekarza tej grupy pacjentów?
    Ja stosuje protopic jako preparat na "pożar" również na powieki. Działa. Dawkuję oczywiście z umiarem.
    Przeczytajcie ulotki innych medykamentów np: popularnej aspiryny, czy syropu na kaszel.
    Na zdrowie

    OdpowiedzUsuń
  16. proszę spróbować maść propolisową mi pomogła

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Propolisowa - róbcie testy, tak jak pisze na ulotce. Ja zastosowałam bez. Skutkiem było uczulenie - ponad tygodniowe czerwonawe liszaje. Nigdy nie miałam z tym problemu, tym razem - niestety. Ale w przypadku tej maści - jedna drugiej nierówna.

      Usuń
  17. A ja nie wiem, co robić -córka ma 10 m -cy i silne AZS. Dermatolog przepisał Protopic, maleńka tubka starczyla na 10 dni, jak smarowalam twarz -była śliczna,teraz po ok, tygodniu od niestosowania jest masakra i wielka drobna wysypka... Dermatolog się ewidentnie pomylił,bo myślał na głos,ze to lek do stosowania od 1 r. ż. Dodam, ze byłam prywatnie w Slubicach...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Według ulotki "Protopic" maść w słabszym stężeniu (0,03%), bo pewnie taki Pani zapisał dla córki lekarz, może być stosowany od 2 roku życia. Czasem na zalecenie lekarza stosuje się go u młodszych dzieciaków- jeśli oczywiście lekarz nie znajduje innej bezpieczniejszej alternatywy. Nie wiem jakie dawkowanie zalecił Pani lekarz i czy odstawiła Pani go gwałtownie- jak już nic nie zostało? Może w tym przyczyna.. Często lekarze zalecają go najpierw 2 razy dziennie, potem raz dziennie, a potem czasami jako leczenie podtrzymujące 2 razy w tyg aby utrzymać efekt.. Piszę "czasem", bo o szczegółach stosowania leku decyduje lekarz. Mam nadzieję, że udzielił Pani dokładnych informacji o stosowaniu leku.

      Usuń
  18. Dziękuję Pani za odpowiedź, niestety nie dostałam od lekarzy -bo byłam później jeszcze u pediatry- zaleceń,jak go odstawic,mam przepisane dwie tubki,na razie twarzyczka wygląda dobrze, ale boję się odstawienia. Pediatra podtrzymał zdanie dermatologa nt. stosowania Protopicu,mamy go stosować,choć jest mocny,nawet ten 0,03. Dodatkowo podaję 2 x 5 kropli Zyrtecu, córeczka drapie się nadal po ciele,choć stosujemy emolienty do kąpieli i smarowania- najczęściej Aderma Exomega i Balneum Baby Basic. Dodam, ze wyeliminowalismy alergeny,które wyszły w testach. Zastanawiam się nad zakupem płynu do kąpieli Cetaphil-coś Pani wie o skuteczności na AZS?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie dostała Pani szczegółowych zaleceń, jak długo lek ma być stosowany i ewentualnie kiedy i w jaki sposób odstawić, proponowałabym konsultację z lekarzem- dermatologiem lub pediatrą, zanim skończy się Pani maść. Dobrze, że stosuje Pani emolienty :) to podstawa pielęgnacji skóry atopowej. O "Cetaphilu" słyszałam wiele pozytywnych opinii. Jest teraz seria dla dzieci : "Cetaphil restoraderm" i tą bym właśnie polecała.

      Usuń
    2. POLECAM LIPIKAR BAUME AP firmy La Roche-Posay cudowny ...moja córcia ma już 4 latka i wygląda cudownie a jak sie urodzila byla cala sucha i czerwona skura sie sypała ze śpioszków....jak sie smaruje na takie ciało chore AZS...szczypie...płakała bardzo a my z nią i świąd był też a to jest przeciw świadowy REWELACJA...wszystkiego próbowaliśmy nic nie pomogło.....sa 200ml i 400ml koszt 400 ml w granicach 80-90 zł sa taz promocje za 2 po 400ml dawałam 50 zł jest tez szampon Huile z tej firmy do suchej skóry głowy ....POLECAM SPRAWDZONY W 100%

      Usuń
  19. No właśnie tę serię miałam na myśli;-) dzięki za odpowiedź, może dostanę gdzieś próbki. Co do leczenia jest lepiej, ale mała ciągle się drapie, lekarz powiedział,ze jeszcze dwa -trzy lata i azs albo się wyciszy,albo zniknie,liczę się z tym, że tak ostra postać może przejsc np. w astmę-oby nie. Pozdrawiam, fajnie, ze pomaga Pani w taki sposób, jak przez tę stronę:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Życzę z całego serca, aby AZS minęło z wiekiem. Moje pierwsze dziecko miało AZS, też na początku nie było lekko, próby różnych emolientów itp, na zaostrzenia "Elidel" ( to podobna maść do "Protopicu" ), ja karmiąc byłam na diecie beznabiałowej, potem mały na "Bebilonie pepti".. W wieku około 3 lat zmiany skórne minęły całkowicie, natomiast obecnie trochę przeszło w alergię wziewną- częste katary itp. Nie jest jednak najgorzej:) Drugi dzieciaczek na razie na szczęście bez żadnych problemów skórnych, a niebawem skończy 3 miesiące. Życzę wszystkiego dobrego:)

      Usuń
  20. JA UZYWAM TEJ MASCI I JESTEM BARDZO ZADOWOLONA,A CHORUJE NA TOCZEN RUMIENIOWATY,PO ZAKONCZENIU KURACJI MAM DUGO SPOKUJ,,POZDRAWIAM

    OdpowiedzUsuń
  21. Rodzicom, którzy mają małe dzieci z AZS polecam akupunkturę laserem. Mój syn miał niecałe 3 latka, kiedy znalazłam Panią doktor leczącą w ten niekonwencjonalny sposób to przykre schorzenie. Mój syn miał rany na twarzy, rączkach i nóżkach. Nie wiedziałam co robić , aby mu pomóc. Za każdym razem kiedy kupowałam kolejną tubkę maści ze sterydami, byłam przerażona konsekwencjami jej stosowania. Postanowiłam, że spróbuję. Pani dr kazała odstawić wszystkie leki. Wiem, że u starszych dzieci nie zawsze jest możliwe wyleczenie tą metodą. Jednak w przypadku mojego syna, pomogło. Dziś ma 11 lat i jest zdrowy. Leczenie trwało około trzech lat, z czego dwa razy lub raz w roku trzeba było wykonywać 10 - cio dniowe zabiegi. Nie wiem czy tak to działa w przypadku wszystkich chorujących na AZS, ale wiem, że w przypadku mojego syna pomogło. Jestem wdzięczna Pani dr Irinie z Ustronia za wyleczenie mojego syna.

    OdpowiedzUsuń
  22. W ulotce Protopicu (przynajmniej 0,1%) jest napisane, że bezpieczeństwo stosowania leku Protopic przez długi czas nie jest znane, a u bardzo małej liczby osób wystąpiły nowotwory złośliwe jednak nie stwierdzono związku z leczeniem maścią Protopic.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ani też go nie wykluczono :(

      Usuń
  23. dobrze, że trafiłam na ten post.. mam AZS najbardziej z wgięciach rąk i tak stosuję protopic. dermatolog zalecił mi używać raz na jakiś czas (bo strasznie mam rozszerzone naczynka przez sterydy na ciele), przy wizycie u alergologa powiedział mi że mogę protopic używać nawet 2 razy dziennie.. jednak boję się aż tyle razy używać..

    OdpowiedzUsuń
  24. Od ok. 6 lat mam problemy z stosunkowo niewielkimi, ale uciążliwymi i niestety powiększającymi zmianami skórnymi na twarzy. Było wielu dermatologów, hipotezy że trądzik różowaty, AZS, coś jeszcze. Metodą prób i błędów (dermatologów) pojawiły się kilka lat temu najpierw sterydy z antybiotykami, potem Elidel potem Protopic. Wreszcie ostatnio testy wykazały że to toczeń rumieniowaty...
    Niestety, działanie immunosupresantów (Elidel i Protopic) okazało się tylko doraźne i krótkotrwałe, za to zauważyłem pojawiające się bardzo specyficzne zmiany - jakby płaskie, okrągłe niewielki wysepki (2 - 3 mm) "stwardniałej" skóry, podobne do płaskich kurzajek. Wyraźnie pojawiały się nowe gdy stosowałem dłużej Protopic, w okresach remisji (bez Protopicu) nie pojawiały się. Jednak te powstałe wcześniej niestety pozostają.
    Mam jeszcze sporo innych spostrzeżeń, ale konkluzja jest dosyć oczywista: to na pewno nie są preparaty neutralne. Na coś pomaga (objawowo), ale trzeba bardzo uważać, gdy są jakieś nadkażenia, ponieważ blokowane są mechanizmy obronne. Staram się unikać ciągłego stosowania tych samych preparatów i dostosowywać do aktualnej sytuacji: gdy już niezbędne to Protopic, czasem Pimafucort, czasem tylko jakieś mazidła na bazie Alantan+. Uczulam, co było zresztą kilkakrotnie sygnalizowane wyżej: stosować w ostateczności, ostrożnie i bacznie obserwować czy nie zachodzą jakieś inne zmiany.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja historia (i diagnozy) jest podobna, jak i spostrzeżenia dotyczące zmian skórnych po zastosowaniu Protopicu.

      Usuń
  25. Alergolog przepisał Protopic 0,03% mojej niespełna 2 letniej córeczce. Ma zmiany atopowe od nadgarstków po zgięcia łokciowe i pod kolanami. Wczesniej stosowałam Pimafucort który zaleczył i pomógł tylko na kilka dni potem tak jakby przestał działac. I teraz mamy Protopic ,bałam sie go zastosowac ze względu na to ze lekarz powiedziała ze moze wystąpic pieczenie i świąd po zastosowaniu, więc zaaplikowałam dopiero jak mała usnęła.Ale i tak po 2 godzinach po aplikacji zaczęła się strasznie drapac przez sen.Zobaczymy czy pomoże.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "Protopic" w sumie dość często, zwłaszcza na początku stosowania powoduje miejscowe podrażnienie, świąd i pieczenie. Z reguły objawy te mijają po krótkim czasie jego stosowania. Gdyby tak się nie stało, polecam powtórną konsultację z lekarzem.

      Usuń
    2. Jamam 30 lat i leczę od 2 lat PROTOPICiem takie zmiany AZS, z którymi nie mogę sobie poradzić w żaden inny sposób. Faktycznie - działa, bo wiadomo, że alergie to rozszalały bez kontroli układ odpornościowy.. Wiadomo, że lepiej go troche przydusić niż kompletnie wyłączać, ale w przypadku braku alternatywy..
      W każdym razie - do rzeczy. Wszystkim rodzicom, którzy leczą dzieci protopiciem - w ciągu mniej więcej godziny po nałożeniu skóra tak swędzi, że nie da się tego opisać żadnymi słowami, później mniej więcej 3 dni (po jednorazowym nałożeniu) piecze tak, jak otwarte oparzenie 2go stopnia (dosłownie! wiem, bo przeżyłam. Nie ma w tym ani cienia przesady). W żadnym przypadku przez kolejne 24h od nałożenia nie przykrywajcie miejsc, które były wcześniej posmarowane, nawet, jeśli kremu już nie widać. Bardzo pomaga obniżenie temperatury pomieszczenia, przykładanie oziębionych łyżek (oczywiście nie z zamrażarki, raczej z lodówki), to samo pomaga na swędzenie. Polecam też w tym czasie dać dziecku leki przeciwbólowe i coś na uspokojenie. Najlepiej też dać dziecku do robienia coś, co odwróci jego uwagę, nawet jeśli ma to być 3 dni oglądania telewizji.
      Naprawdę ciężko mi opisać ten stan, ale taka jest prawda. Osobiście stosowałabym proropic częściej, ale zawsze kończy się to płaczem, poczuciem bezradności i niesprawiedliwości. Postarajcie się rozpieścić swoje pociechy w tym czasie - uwierzcie, one i tak nieziemsko wtedy cierpią.
      Podsumowując - nie bójcie się używać tej maści - ona działa i robi wszystko tak, jak powinna, jeśli faktycznie mamy do czynienia z chorobami autoagresywnymi, jak AZS. Pamiętajcie tylko, że bez cienia wątpliwości ta terapia wiąże się z bólem. Jest jednak najlepszą, jaką poznałam w ciągu 30 lat wypróbowania DOSŁOWNIE wszystkiego.

      Usuń
  26. Witam
    mojej mamie dermatolog przepisal maść protopic 0.03 ale boi sie wykupić. Maść zostala przepisana na swędzenie i wrazliwosc dolnej powieki. Ma cerę naczynkowa, choruje na jaskrę i kropli oczy dwoma rodzajami kropli do oczu Alphagan i Optibetol 0.5%. W zwiazku z tym moje pytanie. Czy ta maść moze wplywac negatywnie przy stosowaniu tych kropli. Proszę o pomoc. J.K

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno nie będzie wzajemnej interakcji, bo krople stosuje się do worka spojówkowego, a maść na powiekę. Oczywiście przy stosowaniu "Protopicu" na twarz, zawsze należy zachować ostrożność, tym bardziej na powiekę, bo to okolice oczu. Proszę pamiętać, że czasami przy stosowaniu tego leku zwłaszcza na początku pojawia się miejscowe zaczerwienienie i podrażnienie.

      Usuń
    2. stosuję protopic na oczy. Nie koliduje z moimi lekami do oczu, ale strasznie boli. Trzeba to niestety zignorować.

      Usuń
  27. Mam 23 lata i czerwone zmiany skórne po prawej stronie nosa i dwie plamy po dwóch stronach brody. Protopic 0,1%, to pierwsza maść, która została mi od razu przepisana przez Dermatologa do stosowania dwa razy dziennie. Czy Waszym zdaniem dobrze jest zaczynać od tak silnej maści? Okazało się, że mój dalszy Kuzyn też ma problemy ze skórą, gdy napisałem o tym fakcie Pani Doktor podając nazwę maści, która z tego co wiem Mu pomaga to napisała że jest to silna maść sterydowa, której nie poleca mi używać ponieważ mogą wystąpić różne powikłania.

    Z góry dziękuję za odpowiedź.
    Pozdrawiam! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. P.S.: Co do maści, którą używa Kuzyn, to nosi ona nazwę Clobederm.

      Usuń
    2. Wszystkie leki ( także w maści ) mają jakieś działania niepożądane. Rzeczywiście "Clobederm" to maść sterydowa- i tutaj zachować trzeba szczególną ostrożność, zwłaszcza przy stosowaniu na twarz. Czasami jednak nie ma wyboru. Nie chciałabym tu rozstrzygać co bezpieczniejsze- "Protopic" czy steryd. Na pewno wszystko zależy od konkretnego przypadku. Zawsze jednak bardzo ważne jest prawidłowe stosowanie leku zgodnie z zaleceniami lekarz, bo o tym nie zawsze pacjenci pamiętają. Jeśli lekarz zalecił Panu "Protopic" proszę zastosować się do jego rekomendacji. Na pewno krótkotrwałe stosowanie nie spowoduje jakichś poważnych skutków ubocznych. "Protopic" stosuje się także u dzieci- oczywiście jeśli zaistnieje taka potrzeba.

      Usuń
  28. Sterydy na twarz, oko, powieki, no ludzie, chryste broń, wiecie że może się to skończyć jaskrą. Moja Dermatolog wenerolog poleca przeważnie Protopic i wszystko dobrze się kończy. Nie wierzcie temu artykułowi, oczywiście najlepiej jeść warzywa i owoce, a Aptekę wykluczyć z odwiedzin. Ale już lepiej Protopic niż steryd. Protopic jest nową maścią, właśnie dlatego że odchodzi się powoli od nowotworowych sterydów pomagających na krótką metę, powstają takie artykuły wprowadzające ludzie w błąd.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zarówno "Protopic" jak i maści sterydowe to leki, które są obarczone pewnymi działaniami niepożądanymi. Obie grupy leków stosuje się dość często- wszystko zależy od konkretnych wskazań dla danego pacjenta. Nie ma co uogólniać, ze "Protopic" jest super a sterydy be, ani na odwrót. Są sytuacje, kiedy trzeba zastosować steryd, a są takie, kiedy trzeba sięgnąć po Protopic.
      Co do nowych leków, to akurat się z Panią nie zgodzę. Jak Pani myśli- dlaczego stosowania nowych leków nie zaleca się na przykład w ciąży?? Bo nie są one jeszcze do końca przebadane... z ich bezpieczeństwem też może być różnie. Dlatego warto do nowych preparatów podchodzić zawsze z pewną rezerwą.

      Usuń
  29. Zaczęłam stosować protopic dzisiaj, pani doktor przepisała mi go do smarowania okolic oczu. Mam silne uczulenie na nikiel. Stosowałam wcześniej cortineff. Po cortineffi ulga była natychmiastowa i po kilku dniach skóra wyglądała normalnie. Po dzisiejszym zastosowaniu protopicu myślałam że oszaleje. Piecze tak jak bym sobie natarła maścią rozgrzewającą i to na skaleczone miejsce. Co robić stosować czy odstawić? Kolejki do dermatologa sa kilkutygodniowe. Dziękuje za pomoc.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Generalnie przy stosowaniu "Protopicu" na twarz ( a w szczególności na powieki, czy w okolice oczu) zawsze należy zachować szczególną ostrożność. Proszę jednak pamiętać, że zwłaszcza na początku stosowania może pojawić się miejscowe pieczenie i podrażnienie- jest to odczuwalne przez ok 50% pacjentów. Z reguły jeśli takie miejscowe podrażnienie ma charakter łagodny do umiarkowanego, to mija po kilku dniach stosowania, ale Pani opisuje objawy tak jakby były naprawdę bardzo nasilone.. Jeśli to tak silne pieczenie, to nie ma innego wyjścia jak konsultacja z lekarzem.

      Usuń
  30. Ja stosuję protpic 0,03% od 4-go miesiąca życia u mojego synka (obecnie ma 15 miesięcy). Pewnie, że boję się go stosować, ale chyba nie mam innego wyjścia. Przed zastosowaniem tej maści całe ciałko było pokryte krostkami, czerwonymi plamami, wyglądał jak poparzony; płakałam jak na niego patrzyłam. Cały czas się drapał, nie mógł spać, w nocy budził się co 20 min., nie spał on i ja. Był b. rozdrażniony, marudny, ciężko było go czymś zająć. Był to bardzo, bardzo trudny okres i dla Niego i dla nas. Odkąd stosuję protopic sytuacja diametralnie się zmieniła. Skóra wygląda dobrze, czasami nie ma żadnych zmian (nikt się nie domyśla, że mały ma jakiś problem ze skórą), stosuję kurację podtrzymującą, 2-3 razy w tygodniu smaruję tą maścią (bo zmiany wychodzą), w razie zaostrzenia zmian skórnych częściej, przez parę dni. Tak zalecił mi b. znany alergolog. Uspokoił mnie, że takie stosowanie jest bezpieczne, że w Polsce nie ma żadnego leku zarejestrowanego dla dzieci z tą chorobą poniżej 2 go roku życia. Powiedział, że trzeba leczyć, żeby nie było "marszu alergicznego".Synek, nawet gdy skóra wygląda ładnie, czasami się drapie (zmiana pieluchy) i nie wiem czy ma już taki odruch czy ta skóra naprawdę Go swędzi. Dodam również, że odstawiłam wszystkie produkty zawierająca mleko, jestem na diecie bezmlecznej bo nadal go karmię (mały jest uczulony na serwatkę występującą w mleku), a mimo wszystko, wysypka dalej się pojawia - stąd kuracja podtrzymująca protopiciem. Nie jestem w stanie zdiagnozować kolejnego alergenu, choć bardzo się starałam. Mam nadzieję, że synek "szybko" z tego cholerstwa wyrośnie, a mając w pamięci Jego stan przed stosowaniem protpicu nie zamierzam przerywać jego stosowania - zawierzam lekarzowi (i obym nigdy tego nie żałowała). Wszystkim rodzicom dzieci z azs-em życzę dużo wytrwałości i cierpliwości....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, że podzieliła się Pani swoimi doświadczeniami. Rzeczywiście są sytuacje, że trzeba stosować "Protopic", czy "Elidel" u dziecka i z tym nie ma co dyskutować:) Byle tylko stosować rozsądnie i z pewną dozą ostrożności. Życzę dużo zdrówka dla Synka i oby za jakiś czas AZS było tylko wspomnieniem.

      Usuń
    2. a sprawdzała Pani, czy może nie jest uczulony na swoje pieluszki? bo ja uczuliam się któregoś razu na moje.. wkłądki higieniczne.. ludzie, w tym czasie zrozumiałam co czują psy, które trą kuprem o ziemię, bo je swędzi :)

      Usuń
    3. Serwatka znajduje się również w wędlinach kupowanych w sklepie. Wzięła to Pani pod uwagę?

      Usuń
    4. Tak, wzięłam to pod uwagę i sama piekłam szynkę. Czytałam również, że bardzo często producenci dodają mleko do makaronów i pieczywa nie zamieszczając tej informacji w składzie produktów. Więc sama piekłam bułeczki i robiłam domowy makaron. Chciałam sprawdzić czy może w tym tkwi tajemnica ciągłego pojawiania się objawów azs-u. Przez 1,5 miesiąca nie zjadłam nawet jednej kromki kupionego chleba, ale niestety nie widziałam różnicy, więc znowu powróciłam do kupnych produktów. Może uczulają Go warzywa np. por, seler itp. Muszę to jeszcze sprawdzić, choć tak naprawdę nie mam już nadziei, że to mi się uda. Cały rok wyrzeczeń, ciągłego zawodzenia, co znów Mu zaszkodziło....... Jeżeli nie wyrośnie do ok. 3 rż (lekarz mówi, że najczęściej dzieci wyrastają z azs-u w tym właśnie wieku), to może znowu spróbuję ponowić testy. Może wyjdą bardziej wiarygodne, bo już maluszek będzie większy i pokażą coś nowego. Dziękuję za porady i słowa otuchy. Pozdrawiam

      Usuń
  31. Bardzo istotne wydaje się być, że na próbie badanej 19 tysięcy chorych!!! na AZS stosujących takrolimus, wystąpiły DWA przypadki raka.

    Statystycznie są to wyniki poniżej populacyjnych.
    Nie straszmy więc.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak ktoś ma inne dane, to poproszę.

      Usuń
    2. Po raz kolejny powtórzę- artykuł nie miał na celu nikogo straszyć, tylko zasugerować rozwagę w stosowaniu i pewną dozę ostrożności. Dlaczego..? Bo z doświadczenia pracy w aptece wiem, że pacjenci nader często stosuję niektóre leki nierozważnie, nie przestrzegają dawkowania zaleconego przez lekarza itp. Wielu wydaje się, że maść to przecież nie zaszkodzi, co czasami jest błędem.

      Usuń
  32. Witam. OD kilku lat cierpię na hiperpigmentację penisa (ciemne plamy na żołędziu), jednak od dłuższego czasu zauważyłem czerwone plamy łuszczącej się skóry. Dermatolog przepisała mieszankę przeciwzapalną, którą mam stosować przez 2 tygodnie (do czasu ustąpienia), następnie mam sięgnąc po Protopic...czytając komentarze zaczynam mieć coraz większe wątpliwości zwłaszcza, że wielu pojawiaja się działania niepożądane w postaci pieczenia, świądu, wrzodów...biorąc pod uwagę umiejscowienie problemu nie wiem czy powinienem się za to w ogóle zabierać, ponadto w internecie nie znalazłem nikogo kto stosowałby maść na żołędziu. Przepisane mam dawkę 0,03% i mam stosować na wieczór co drugi dzień. Proszę o opinię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety także nie spotkałam się z takim stosowaniem 'Protopicu"... niestety nie umiem pomóc w tej kwestii. Działania niepożądane po Protopicu takie jak pieczenie, świąd, podrażnienie z reguły dotyczą początkowej fazy leczenia.

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za artykuł. Kilka lat temu używaliśmy Protopicu i był bardzo skuteczny (pękająca skóra, sączenia, itp. - klasyka przy ATP). Piszę kilka lat temu ponieważ ostatnie kilka spędziliśmy na południu Europy i problem bardzo się ograniczył, zapewne dzięki klimatowi ale również, a może przede wszystkim dzięki maści którą kupowaliśmy od zielarza w Czarnogórze. Składnikami były wyłącznie roślinopochodne, maść miała zresztą jakieś lokalne nagrody i certyfikaty. Syna problem właśnie się nasilił a nam kurcze owa maść się skończyła i stąd moje googlowanie czego użyć... Niestety pewnie ni jak w PL to kupić a szkoda. Zresztą legalnie pewnie sprowadzić też nie można ...

      Usuń
    3. A ma Pani jakieś bliższe informacje, dotyczące składu tej maści..? Może wtedy udałoby się znaleźć jakiś preparat o zbliżonym składzie, który byłby do kupienia w Polsce.

      Usuń
  33. Od jakichs 2,5 mies mam co jakis czas problem z wysuszona skora wokol oczu, popekana, rozdarta w faldce pod okiem i podobno obrzeknieta (tak mowilo 2dermatologow). Po 1,5mies nieustepujacego problemu zglosilam sie do 1dermatologa. Przepisal mi Dicortineff w zawiesinie bym smarowala okolce oczu, a takze tabletki Unidox raz dziennie. Przez okres zazywania bylo ok. Jednak jakis czas po skonczeniu sie lekow problem zaczal nawracac. Nie bylo juz tak ze utrzymywal sie ciagle jednak co jakis czas skora wygladala gorzej. Dodam tez ze ogolnie od dziecka jestem alergikiem. Kiedys bylam uczulona na nabial, gluten, mąkę pszenna.. no prawie na wszystko;p z wiekiem mi to zaniklo lecz co jakis czas pojawiaja sie problemy na tle alergicznym. Moja skora jest ogolnie b sucha wiec codziennie musze kremowac np twarz bo po prysznicu mam na niej "wióry" ;/ Obecnie na dzien i na noc uzywam kremu Herbal garden. Nie zauwazylam by jakos zle na mnie dzialal, a nawilza. Tydzien temu umowilam sie do drugiego dermatologa. Dzis-kiedy nadszedl czas wizyty oczywiscie jak na zlosc oczy wygladaly dobrze. Opisalam jednak lekarzowi cala sytuacje i dostalam recepte na masc Protopic. Dermatolog powiedzial ze jesli po odstawieniu jej bede miala znow nawroty to musze zrobic testy alergiczne (kontaktowe) na rozne substancje. Dzis 1raz posmarowalam okolice oczu mascia Protopic i zadowolona zaczelam ogladac film.. po jakims czasie zaczelam odczuwac pieczenie i uczucie goraca. Najpierw byly to okolice oczu, teraz calej mi jest goraco :P najbardziej jednak martwia mnie oczy-boje sie ze masc mogla zawedrowac do nich.. przemylam twarz woda a oczy solą fizjologiczna ale pieczenie odczuwam ciagle. Wyczytalam ze jest to czeste na poczatku-ale czy powinnam od razu konsultowac sie z lekarzem? I czy moze miec to zly wplyw na oczy? Bardzo martwia mnie wszelkie problemy z oczami gdyz i tak nie sa one swetne;p od urodzenia mam dosc duza wade wzroku (obecnie nosze szkla kontaktowe Acuvue Oasis +6 z dodatkowymi cylindrami na astygmatyzm).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście przy stosowaniu "Protopicu" często na początku leczenia pojawia się dość nieprzyjemne uczucie pieczenia, a czasami podrażnienie. Objawy te z reguły ustępują z czasem. Przy stosowaniu "Protopicu" na twarz zawsze należy jednak zachować dodatkową ostrożność, a w okolice oczu to już na pewno. Jeśli jest konieczność stosowania maści w okolice oczu, to zawsze należy to robić tak, aby nie dostała się do oczu. Wszystkie preparaty do stosowania do oczu muszą spełniać określone wymagania, być jałowe itp.. "Protopic" to zwykła maść i ona tych wymagań nie spełnia, dlatego nie wolno jej stosować w żadnym razie do worka spojówkowego, ani też nie nie powinna tak się dostać przypadkiem. Same okolice oczu są bardzo wrażliwe, dlatego takie uczucie pieczenia mogło się pojawić, nawet jeśli lek nie dostał się do oczu. Z opisu podanego przez Panią wynika, że objawy były bardzo nasilone, więc raczej zalecałabym odstawić lek i skonsultować się z lekarzem.

      Usuń
    2. Podobno dobrym, choć drogim specyfikiem jest krem z SVR Topialyse Sensitive Palpebral (Łagodzący krem do powiek).

      Usuń
    3. "uczucie pieczenia".. to jest piękny eufemizm. Polecam Pani posmarować się samą tą maścią i wtedy będziemy rozmawiać.. To jest uczucie smażenia się w ogniach piekielnych.. ale nie radzę chłodzić tego wodą. To normalne - trzeba wytrzymać i próbować jakoś chłodzić (może opaski chłodzące na oczy, trzymać łyżki albo/i chustkiw lodówce), nie przykrywać pod żadnym pozorem i obniżyć temperaturę w pomieszczeniu. Mnie na oczy ostatnio pomogły schłodzone kompresy (wyciśnięte i z lodówki) z herbaty rumiankowej. Będzie bolało ale zadziała. Przykro mi i współczuję.

      Usuń
    4. Przepisując Protopic 0,03 % mojemu dziecku (4 miesiące) lekarz alergolog uprzedził, że bardzo często powoduje pieczenie i aby tego uniknąć, należy ok. 1 godzinę przez użyciem schłodzić w lodówce. Schłodziłam pierwszy raz i drugi raz, a potem spróbowałam bez schłodzenia, i na szczęście okazało się, że mój synek dobrze ją toleruje. Może warto spróbować ją schłodzić .......

      Usuń
    5. Dziękuję za to, że podzieliła się Pani z nami tą informacją. Przyznam szczerze, że nie słyszałam o tym, a w sumie.. spróbować warto, zwłaszcza, że pieczenie po "Protopicu" niestety pojawia się często.

      Usuń
  34. Witam,jestem mamą 4 miesięcznego dziecka. Ostatnio zauważyłam, że ma suche miejsca na swoim ciele i czasami wysypka na policzkach. Byłam u alergologa i przepisał nam Protopic 0,03%. Kupiłam wczoraj maść a dzisiaj dopiero trafiłam na Pani stronę. Musze przyznać, że nie czytam ulotek i z reguły mam zaufanie do lekarzy. Użyłam maści 3 razy i po przeczytaniu postanowiłam z niej zrezygnować. Czy jak przerwę stosowanie teraz to nic się nie stanie? Pozdrawiam Beata S.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie chciałabym tutaj w żadnym razie podważać kompetencji lekarza. Jeśli zalecił Protopic dla tak małego dziecka, pewnie miał ku temu powody. Ciężko znaleźć preparat zarejestrowany w AZS u niemowlaków, dlatego czasami jest konieczność sięgania po specyfiki takie jak Protopic czy Elidel. Nie odstawiałabym leku bez wiedzy lekarza, tylko ewentualnie podczas następnej wizyty zapytała dokładnie o konieczność stosowania i bezpieczeństwo. Myślę, że wszystko zależy też od objawów- czy zmiany są swędzące, a dziecko przy tym niespokojne itp. Jeśli są to tylko suche placki na ciele, które nie są uciążliwe dla dzieciaczka, to często wystarcza kąpiel w emolientach i odpowiednie nawilżanie skóry. Ja od tego bym zaczęła.

      Usuń
    2. dziękuję za odpowiedź. Dokładnie to jest tylko kilka suchych plamek, do tego od wczoraj zaczęłam smarować ją kremem z serii SVR Topialyse i już skóra jest zupełnie inna. Fajną stronę Pani prowadzi. Cieszę się, że na nią trafiłam i będę często zaglądać. Pozdrawiam

      Usuń
    3. Dziękuję za miłe słowo:) Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
    4. w azs postępuje tzw..proces lichenizacji skóra staje się ciemniejsza i grubsza w porównaniu do zdrowej nie objętej stanem zapalnym czy masc protopic chroni przed tym procesem kto używa dłuo tej maści w azs i może powiedziec jak wygląda skóra po np. kilkuletnim stosowaniu nie spytałam oto niestety lekarza

      Usuń
  35. Witam,mam podobny problem z alergią/podobno na nikiel i chrom/ . Oczy tzn.powieki góra i dół robią się czerwone,podpuchnięte i swędzące.Wcześniej lekarz alergolog zapisał mi maść Cortineff - smarowałam około 7-9dni,poprawa następowała po ok.3 dniach stosowania.Ale jak przestałam smarować problem wystąpił na nowo po 7 dniach i tak wkoło - smarowałam dobrze,przestałam smarować znowu oczy czerwone i swędzące.Poszłam do innego alergologa- przepisał maść Protopic 0,1 i smarowałam przez 9 dni a potem 2 razy w tygodniu i tak prawie przez 2 miesiące.W trakcie leczenia było super - oczy ładne a po zakończeniu leczenia jeszcze przez ok.3 tygodnie było dobrze i znów to samo co poprzednio - oczy znów czerwone,podpuchnięte i swędzące.Powtarza się tak już trzeci raz i nie wiem czy dalej stosować Protopic 0,1 czy iść znowu do innego alergologa a może do dermatologa i czy jest jakiś inny sposób.Nadmienię,że bardzo się pilnuję aby nie mieć kontaktu z alergenem ale wszystko na nic.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciężko mi cokolwiek doradzić Pani "na odległość". Jedyne co mi jeszcze przychodzi do głowy, to spróbowanie łagodzącego kremu do powiek SVR Topialyse Sensitive Palpebral. Podobno jest naprawdę świetny- w aptece słyszałam wiele pozytywnych opinii. Stosuje się go przy problemach skóry powiek o różnej etiologii ( w tym AZS, alergie, suchość). Jedyną wada jest jego cena:(

      Usuń
  36. Dziękuję za odpowiedż.Smaruję oczy kremem DERMOCEUTICA Atopra - hypoalergiczny krem do twarzy /na powieki z tej serii nie produkują/ .Smaruję nim i powieki - są mniej czerwone ale dalej swędzą i są opuchnięte.Kupię ten krem SVR do powiek i zobaczę reakcję.Pozdrawiam dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są jeszcze takie preparaty apteczne jak "VitA-Pos" czy "Parin-POS", które mogą być stosowane do pielęgnacji powiek.

      Usuń
  37. Stosowalem ten lek na drozdzyce w pachwinach w odbycie i na paznokciach . Smarowalem ponad 2 miesiace wszystko zeszlo a teraz z powrotem wraca. Kiedys Przyjacielnamowil mnie na tzw morsowanie (tak ziman terapia w w wodzie. Raz w tygodniu jezdzilem z nim nad wode by sie zanurzyc po szyje . Wytrzymalem od listopada do poczatku grudnia . Wszystko zeszlo . Dzis zaluje ze przerwalem ta terapie , zaczne ja na nowo od jesieni bo ponoc w zimie nie mozna tak nagle sobie wskoczyc do wody .
    Pozdrawiam i zycze wszystkim prawdziwego zdrowia bez lekarstw .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bym się na "morsowanie" nie skusiła, bo raczej należę do osobników ciepłolubnych;)

      Usuń
  38. Ja po drugim dniu stosowania protopiku zauważyłam że mam obrzmiałe węzły chłonne. W ulotce wyczytałam ża w początkowej fazie leczenia może taki objaw wystąpić, niemniej martwi mnie to na tyle, że rozważam odstawienie leku. Czy ktoś jeszcze miał takie objawy, czy po odstawieniu przemijają?

    OdpowiedzUsuń
  39. Witam serdecznie. Również borykam się z problemem zaczerwienionej, swędzącej skóry na twarzy, uszach, czasami klatce piersiowej, a także w miejscach, gdzie skóra zostanie podrażniona. Pieczenie czuję też w samych oczach. Diagnoza dermatologa niejasna - być może to trądzik różowaty, a może AZS, na które powinien zadziałać Protopic (zostałam poinformowana o zagrożeniu nowotworowym). Maść wykupiłam, ale jeszcze nie mam odwagi jej użyć.
    Strach i poczucie bezsilności w walce ze świądem skłoniło mnie do poszukiwań, dzięki którym wpadłam na trop zakażenia nużeńcem - Demodex (ta strona spowodowała, że skojarzyłam różne fakty http://rosacea-support.org/demodex-mites-treatment ) i postanowiłam najpierw spróbować powalczyć z potworami.
    Niestety, lek skutecznie zwalczający te roztocza występuje jedynie w weterynarii, dzięki czemu już widoczną ulgę odczuły moje dwa czworonogi, które wreszcie przestały się drapać i odzyskały apetyt. Natomiast dla ludzi tak skutecznego specyfiku podobno nie ma, problemem są oczy, ponieważ maściami typu InfectoScab nie wolno smarować twarzy, a te potwory siedzą głównie tam i w oczach.
    Na razie, chwilową ulgę mojej zaczerwienionej facjacie, przyniosło przecieranie olejkiem z drzewa herbacianego na zmianę z maścią propolisową. A na potwierdzenie tropu postanowiłam poszukać w moim mieście laboratorium, wykonującego takie badanie http://luxmedlublin.pl/dla_pacjenta/2,18,154,6lg,78926056lb,stronazb,badania-i-zabiegi,laboratorium,pelna-lista-badan,badania-mykologiczne,badanie-w-kierunku-demodex-sp-
    Jednak jeśli teoria o roztoczach się nie sprawdzi, to wrócę do zastanawiania się nad koniecznością użycia Protopicu.
    Pozdrawiam, K.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najczęstsze u ludzi są dwa gatunki: Nużeniec ludzki (Demodex folliculorum) oraz Nużeniec krótki (Demodex brevis). Pasożyty te z reguły lokalizują się w mieszkach włosowych brwi, czy rzęs, a także na powiekach w gruczołach tarczkowych czy łojowych. Zwykle pojawia się wtedy stan zapalny brzegów powiek. W leczeniu można stosować preparaty na receptę ( jak choćby maść metronidazolowa). W aptekach można kupić także preparaty do ochrony i pielęgnacji brzegów powiek przy nużycy : Demoxoft.

      Usuń
    2. Dużo informacji o bytowaniu nużeńca w skórze, a także o specyfikach zwalczających go, podaje na swojej stronie H. Różański
      http://www.rozanski.ch/demodex_therapsynt.htm

      Usuń
  40. Witam. Jestem strasznie zdołowana błagam o pomoc przed chwila kapalam synka i zauwazylam na jego siusiaku jak lekko odciagnelam mu napletek po lewej stronie takie białąwe zgrubienie nie wiem co to ,jestem strasznie zestresowana czy to nie cos poważnego,dodam ze synka to nie boli i jest zdrowy.prosze o pomoc.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety ciężko cokolwiek zdiagnozować "na odległość". Z racji na taką, a nie inną lokalizację zmiany, polecam skonsultować się z lekarzem. On powinien rozwiać Pani wątpliwości.

      Usuń
  41. Witam,
    czasami przy skrzydełkach nosa, na czole pojawiają mi się drobne, zaczerwienione plamki, które się łuszczą. Po czasie one same schodzą. Niekiedy na policzkach cera mi się delikatnie złuszcza. Wrociłam od dermatologa z maścią Protopic. Dowiedziałam się, że mam łojotokowe zapalenie skóry. Pół roku temu otrzymałam rozex na cerę naczynkową (czerwone policzki zimą, po zjedzeniu gorących potraw, podczas emocji). Zużyłam tubkę, problem praktycznie zniknął.Teraz pani dermatolog stwierdziła, że moje drobne , czerwone, łuszczące się plamki to łojotokowe zapalnie skóry i zapisała Protopic na AZS. Poleciła mi również krem Octopirox Pharmaceris, który zamierzam wypróbować. Chciałabym jednak zapytać czy jest jakiś preparat bez recepty na moją przypadłość, ponieważ nie jestem do końca przekonana czy tak silny lek w przypadku mojego drobnego problemu jest konieczny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie chciałabym tutaj w żadnym wypadku podważać kompetencji lekarza. On widział zmiany, więc raczej należy ufać jego diagnozie. O "Octopiroxie" słyszałam dużo dobrego.

      Usuń
  42. Witam lekarz dermatolog przepisał mojemu synkowi, który ma 22 miesiące czyli prawie 2 latka maść protopic 0,1% czytałam ulotkę i się przeraziłam gdyby przepisał tą 0,03 to ok ale czy ta 0,1 % nie jest za mocna jej nie można stosować po niżej 16 roku życia zalecił smarować raz dziennie i nie martwić się jak skóra zrobi się czerwona a nawet zacznie schodzić bo niby to przejściowe i będzie potem lepiej. Czy ja mogę mu zaufać i zastosować tą maść a może lekarz był nie douczony? Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie umiem Pani odpowiedzieć na pytanie. Fakt- dla dzieciaków raczej lekarze zalecają "Protopic" w mniejszym dostępnym stężeniu, czyli 0,03. Natomiast na zalecenie lekarza teoretycznie czasami stosuje się u dzieciaków leki przeznaczone dla dorosłych... Jest jeszcze taka opcja (choć mało prawdopodobna), że pomyliła się osoba wydająca lek z apteki- tzn. na recepcie nie było stężenia, a farmaceuta wydał zamiast 0,03 stężenie 0,1%....
      Mam jeszcze takie pytanie... Czy zmiany na skórze Synka są bardzo nasilone i rozległe? Czy dokucza mu świąd..?

      Usuń
    2. na recepcie było 0,1 % bo tak też jest na karcie z zaleceniami dla pacjenta zmiany na skórze dziecka to tylko na policzkach czerwone liczne kropki tworzące plamy ma to prawie na całych policzkach pojawiły się tak od 4 miesiąca życia nie swędzi go to chyba bo się nie drapie

      Usuń
    3. Nie chcę tutaj w żadnym razie podważać kompetencji lekarza. Tak jak już pisałam- raczej dla dzieciaków lekarze zapisują "Protopic 0,03". Może proszę spróbować się jeszcze skontaktować telefonicznie z lekarzem i zapytać, czy na pewno to większe stężenie.
      Proszę pamiętać, że "Protopic" to i tak tylko leczenie objawowe, natomiast na pewno podstawą byłoby właściwe zdiagnozowanie Synka i ewentualnie stosowna dieta eliminacyjna- o której Pani nic nie pisze. Czy lekarz postawił konkretną diagnozę..? Były wykonywanie badania IgE z krwi? Bo testy skórne na pewno w tym wieku nie byłyby wiarygodne.

      Usuń
    4. nie nic o diecie nie mówił stwierdził, że to atopowe zapalenie skóry żadnych badań nie robił

      Usuń
  43. Kupie protopic 0,01 Kontakt syka8@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie jest strona do zamieszczania ogłoszeń dotyczących kupna leków. Jeśli potrzebuje Pani ten lek, to proszę udać się do lekarza po receptę i zakupić go w aptece.

      Usuń
  44. Witam,
    z zainteresowaniem przeczytałam całą dyskusję, może i ja znajdę rozwiązanie swojego problemu. Otóż od ponad roku (styczeń 2013) zmagam się ze zmianami w kącikach ust.Gdy są bardzo nasilone, wyglądam jak Joker z Batmana. Skóra wokół ust jest silnie czerwona, sucha, łuszczy się, w ostrych stanach pęka i robią się bolesne nadżerki. Oczywiście byłam u dermatologów, zostałam przeleczona lekami na drożdżaki, bakterie, zrobiono mi testy płatkowe, które w zasadzie niczego nie wykazały. I pozostawiono mnie samej sobie z problemem. Zauważyłam, że stan zapalny nasila się, gdy jem orzechy włoskie i ziemne oraz ananasa.A także tuz przed okresem oraz w trakcie. W takich sytuacjach smarowałam Pimafucortem na noc, a gdy wszystko sie wyciszało, nie smarowałam niczym. Jednak pełnego wyzdrowienia nie ma, zmiany są wciąż widoczne, skóra się złuszcza, ma inny kolor. Dodam, że gdy zauważyłam związek pomiędzy jedzeniem w/w produktów a nasilaniem się zmian, przestałam jeść orzechy i ananasa. Ostatnio u nowego dermatologa alergologa dowiedziałam sie, że to uczulenie kontaktowe (zrobione przez niego testy na alergeny wziewne i pokarmowe NIC nie wykazały!). Zalecił smarowanie Protopikiem 0,03 % dwa razy dziennie. Zaczęłąm terapie kilka dni temu, na początku pomogło, ale zmiany pojawiły sie przed miesiączką i pomimo używania tej maści, wciąż są. Jestem pełna wątpliwości co do trafności diagnozy jak i samej maści, zapoznałam się z ulotka i przeraziły mnie zawarte w niej informacje.
    Czy ktoś miał podobny problem jak ja i czy udało sie je przezwyciężyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A może pomogłaby 'Candi' pomadka z firmy Lefrosch? Ma działanie m.in. przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, jeden z najlepszych produktów z jakim się spotkałam na zmiany w kącikach ust. Plus suplementacja witaminami z grupy B.

      Usuń
  45. Dzień dobry.
    Stosowałam masc protopic 0,1 długi czas około 4-5 lat z przerwami. Chodź zdażało sie ze stosowałam go codziennie. Około rok, półtora zaprzestałam stosowania tej maści, wiec chciałam sie dowiedzieć czy skoro ponad rok juz jej nie stosuje to czy nadal jestem zagrozona zachorowaniem na chłoniaka czy po takim czasie odpornosc wrociła do normy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że jeśli do tej pory nie zauważyła Pani niepokojących objawów, to wszystko OK:)

      Usuń
  46. Witam przeczytałam komentarze i trochę się przeraził ale nauczyłam się ze w życiu wszystko smakuje z umiarem Lekarz przepisał córci ma 9 mies ta maść protopic ale mam używać z Elo baza i przez 3-4 dni mam nadzieje że zadziała bo malutka cierpi a ostatnio się nasiliły chorób skóry bo jest upał fajnie ze Pani jest nie dajmy się zwariować Nawet nie wiemy co tak naprawdę zjadamy każdy chce tylko kasę zarobic

    OdpowiedzUsuń
  47. O już się pojawił myślałam że źle coś zrobiłam i jeszcze mam pytanie czy ta elobaza łagodzi podrażnienia i czy na buzię mogę stosować bo lekarza niedosyt alarm a buzia tez w kostkach pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  48. Kurcze miało być nie do pytałam

    OdpowiedzUsuń
  49. Znikają komentarze nie rozumiem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "Elobaza " ma właściwości natłuszczające, zapobiega przezskórnej utracie wody i zapewniając odpowiednie nawilżenie zapobiega podrażnieniom. Można ją stosować także na twarz.

      Usuń
  50. Miałam stosować 4 dni ale na nóżki nie zadziałało juz nie mam koncepcji jak jej pomóc bez rajstop nie da rady funkcjonować a na dworze upał jest polecany mi jeszcze citus help egzema ale jak takie silne nie działają to już nie wiem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę nie myśleć kategoriami, że "jak takie silnie nie działają, to nic nie pomoże";) Czasami właśnie najprostszy preparat okazuje się być najskuteczniejszy. A próbowała Pani "Mediderm"..? Czasami naprawdę działa cuda;)

      Usuń
  51. Nie bo nie słyszałam o nim po prostu już czasami z bezsilności płacze bo mała tak szczypie nogi bardzo czy to można w aptece dostać i czy drogi jest

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mała tubka 100 g to w aptece koszt około 7-9 zł. A co konkretnie zalecił Pani lekarz dla córeczki? Nie dał żadnych leków przeciwhistaminowych doustnie, np. Zyrtec..?

      Usuń
  52. No nie nic z tych rzeczy mówiłam ze nic nie przechodzi a szczególnie na nóżkach i szyi denerwuje się drapie szczypie to kazał dawać atarax boje się żeby nie weszlo to w astmę bo rano miewa chrypke i pokazuje ale tylko rano byłam tez w warszawie u doktor z centrum dziecka i tez żadnych konkretów mam próbować różnych specyfików i tyle załamać się można nie chcę się przestawić na bebilon pepti a ja przeżywam ze nic nie pomaga albo na chwilę

    OdpowiedzUsuń
  53. A ten zyrtec to nie dla niej przecież to lek najwcześniej od 2 roku a ona ma 9 mies muszę to jakoś zniesc mimo że na wróciły objawy mocniej spróbuję ten mediderm

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zyrtec według ulotki jest dla dzieciaków od 2 roku życia, ale w praktyce często stosowany na zalecenie lekarza także u niemowlaków, więc tym bym się akurat nie martwiła. Ale ma Pani "Atarax", więc oczywiście tych leków się nie łączy, bo to także lek przeciwuczuleniowy. Moje zdanie jest takie, że należy przede wszystkim znaleźć przyczynę. Jeśli podejrzewa Pani skazę białkową, to spróbować przejść na "Bebilon pepti" np. Może zmiana proszku do prania, kosmetyków..?

      Usuń
  54. Nie jem nabiału juz kilka mies bo mała nie chce jeść tego bebilonu proszek to prania tez nie a lekarze nic konkretnego nie wnoszą wypróbuję ten mediderm

    OdpowiedzUsuń
  55. Dobry wieczór.
    Siedem lat temu pojawil dziwny objaw na powiekach, do tego wysypka na rękach od słońca. Pracowałam wtedy dużo na świeżym powietrzu poza miastem. Pewnie dlatego nagle sie pojawiło. Wtedy dermatolog przepisał mi Elidel (ni cholery nie pamiętałem nazwy maści. Czytając artykuł przyszło olsnienie. Zeszlo bardzo szybko od 2007 roku nie pojawiło sie ani razu. Az do teraz. Z poczatkiem maja zatakowalo oczy. Taka jakby skorupa na powiekach, bliżej kacika oka od wewnątrz i bardziej oko prawe. Lewe mniej. Poszlam do lekarza. Pani nawet na mnie nie spojrzala natychmiast przepisala Chlorochinaldin H i tabletki Lira. Smarowalam. Malo mi oczu nie wypalilo ale po kilku dniach zeszlo. Po odstawieniu po kilku dniach powtórka z rozrywki. Mozna bylo oszalec. Dzis poszlam do innej pani dermatolog juz sie zabierala do sterydu ale jak sie zapytalam o jakis niesterydowy (bo ile mozna sie miziac po oczach sterydem!-jesli dziala na chwile to tym bardziej) zakupilam masc wiadoma i tabletki Clatra. No piecze cholipka odkad posmarowalam. Goraco w oczach. No nie przyjemnie bardzo. Próbuje sobie przypomniec czy po masci Elidel tak pieklo. I chyba nie. Zla jestem ze nie zasugerowalam tej masci. Czy Elidel i Protopic sie roznia skladem? Jesli to alergia na pylki to pol biedy. Okres ten kiedys konczy ale jesli to kurz roztocza i inne? Pracuje w bibliotece wiec pośród tysiaca ksiazek takze tych starych z plesnia i grzybem (do tych sie nie zblizam). Podejrzewam ze moze dlatego teraz wlasnie powrocily objawy. Chociaz to mój trzeci sezon pylenia w tym miejscu. Wczesniej nic. Gdyby ten problem z oczami byl tylko kosmetyczny to jakos bym dala rade (nosze okulary i akurat linia oprawek przebiega w miejscu powieki i zaslania zmiany). No ale to piecze, boli i mocno przeszkadza

    OdpowiedzUsuń
  56. Mysle coraz czesciej czy to aby nie ten nużeniec brrr. Nie podpisałam sie w poprzednim komentarzu pozdrawiam Patrycja

    OdpowiedzUsuń
  57. Przeczytalam sklad masci Protopic i kremu Elidel. Nie pomne tych dwoch nazw. Grunt ze Elidel ma w slkadzie cos na p a Protopic cos na t. To na wydaję mi sie bardziej hardcorowe. Tez napusane jest ze Elidel jest delikatniejszy. Tym bardziej jestem zła ze nie pamietalam nazwy. Bo jesli dzialal Elidel to czy dobrze rzucac sie na lek silniejszy? No juz trudno. Zauwazylam ze steryd dzialal na ostro. Czyli pielko przez jakis czas (za kazdym razem krocej. Za pierwszym uzyciem okolo 2h mi oczy wypalalo ale potem juz tylko lepiej. Natomiast przy tej masci piecze i pali mniej intensywnie ale za to caly dzien. Podejrzewam ze podobna jest dynamika dzialania w ogóle i roznica pomiędzy sterydem a niesterydem. Jesli masc Protopic zadziala skutecznie znaczy ze gra była warta swieczki. Gorzej jesli skutek będzie taki sam jak ze sterydem. Niby pomoze ale tylko na chwile. Oby ni. Pozdrawiam ponownie Patrycja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bym chyba zwróciła się z takim problemem do okulisty, a nie dermatologa.

      Usuń
    2. Jesli nie pomoże (a poki co pomaga juz nawet nie piecze po posmarowaniu) i wroci po odstawieniu to przejde sie do okulisty. Pani dermatolog uznala ze to raczej kwestia uczuleniowa a nie okulistyczna. Pozdrawiam Patrycja

      Usuń
  58. Witam używałam medium kilka dni ale nie ma żadnego wpływu na leczenie niestety w tym przypadku muszę się z tym oswoić bo nic nie pomaga córcia ma po prostu nawrót a lekarz kazał protopikiem smarować jak są nawroty

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę w takim razie iść za radą lekarza.

      Usuń
  59. Witam serdecznie, chciałam się podzielić naszą historią. U mojego synka, od kiedy skończył ok. 1,5 miesiąca zaczęły pojawiać się żywo czerwone place na szyi, pod pachami, w zgięciach kolan. Zmiany z czasem zaczęły się sączyć i brzydko pachnieć. Wyglądał jak bardzo mocno poparzony. Dodam, że w tym okresie panowały niemiłosierne upały, które potęgowały zaczerwienienie. Oczywiście byliśmy u wielu lekarzy, wszyscy przepisywali nam sterydy. Mam ich cała szafkę. Raz użyłam hydrokortyzonu (dostaliśmy go jako lek "startowy") Byłam przerażona skutkami ubocznymi, lek odstawiłam. Skóra wyglądała coraz gorzej. Na własną rękę zrobiliśmy synowi wymaz ze skóry pod szyją i ze zgięć kolanowych. Wynik - wszystko zakażone gronkowcem gronkowcem złocistym! Chciałabym wszystkich zachęcić do robienia wymazów, ponieważ to może dać lepszy obraz całego schorzenia. Gronkowiec nas dobił, baliśmy się sepsy. Pojechaliśmy z synem do szpitala dermatologicznego na izbę przyjęć. Tam lekarka przepisała nam maść antybiotykową na gronkowca i pioktaninę. Antybiotyk wzmocnił gronkowca, plamy były dalej. Ale z każdym dniem mniejsze, syn wyglądał jak smerf, cały fioletowy. Wszystko było fioletowe, my również. Po powrocie do domu byliśmy stale w kontakcie telefonicznym ze szpitalem. Korzystaliśmy z rad kiedy występowały nawroty, a trochę ich było. Teraz syn ma skończony rok. Bez śladu plam. Ostatni wymaz robiony pół roku temu wykazał gronkowca w bardzo nielicznej ilości. Teraz pewnie już go nie ma. Nikogo nie namawiam do zaprzestania stosowania sterydów i innych mazideł. Chciałam tylko podzielić się z Państwem naszą wiedzą. Teraz, patrząc z perspektywy czasu, wiem, że właśnie pioktanina pomogła nam bezpiecznie przeczekać okres, kiedy nasz syn miał "wyrosnąć" z jego problemów skórnych. Dodam, ze to Szpital dermatologiczny w Łodzi. Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie i z całego serca życzę zdrowia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję, że podzieliła się Pani z czytelnikami bloga swoimi doświadczeniem:) I życzę dużo zdrówka dla Synka!

      Usuń
  60. Witam. Moja córka ma trzy lata. Od urodzenia ma zmiany skórne. W pierwszych miesiacach życia miała suche zmiany na policzkach zdiagnozowane jako alergia na białko – piła wiec bebilon pepti. Na zmiany te przepisany miała locoid crelo i to pomagało już po dwudniowym stosowaniu. Po ukończeniu roku zmiany przeniosły się na na ręce i tak zostało do dzis. Oprócz zmian skórnych mała ma ciągle katar. Rok temu miala robione testy ale niestety nic nie wyszło i nie zdiagnozowano alergenu. Po leczeniu zyrtekiem, hitaxa lekarz przepisał xyzal. Na katar pomogło, na zmiany skórne niestety nie. Zmieniono także locoid na advantan. Wszystko pomagało na chwilę. Ręce bardzo ja swędzą i rozdrapuje je az do krwi. Gdy miała dwa lata oprócz alergologa poszłam do dermatologa ale wykluczył choroby skórne. Dzis byłam u kolejnego dermatologa bo tak życ się nie da. Zalecił Protopic i powiedział że to łuszczyca! Tego się bałam, bo występuje od strony ojca dziecka u siostry i matki. Przeczytałam artykuł i opinie Państwa i teraz nie wiem co robic. Pozdrawiam. Anka.

    OdpowiedzUsuń
  61. Niezmiernie współczuję Pani przeżyć :( Wiem, że czasami ciężko się zdecydować i pojawiają się wątpliwości, ale myślę, że najlepiej zaufać lekarzowi i stosować się do jego zaleceń.

    OdpowiedzUsuń
  62. Szanowna Pani Natalio, z zainteresowaniem przeczytałam Pani wypowiedź dotyczącą stosowania Protopicu. Wewnątrz prawego policzka pojawił mi się liszaj plaski. Lekarz dermatolog przepisała mi maść Protopic 0,03%, którą mam smarować to zmienione miejsce dwa razy dziennie.
    W jednej z aptek Pani mgr poradziła mi, żebym jeszcze raz zasięgnęła porady u pani doktor, czy mogę ją stosować, ponieważ ona dowiedziała się, że ta maść nie jest obecnie polecana, z uwagi na pojawiające się przeciwwskazania do stosowania. Pani również wspomina, że nie należy jej stosować w okolicach błon śluzowych. Pytałam w innych aptekach, ale nie uzyskałam żadnej konkretnej odpowiedzi, raczej wymijające. Maści jeszcze nie wykupiłam, bo właśnie mam wahania, czy ją stosować.
    Rozumiem, że przy posmarowaniu tą maścią wewnątrz jamy ustnej, jakaś jej część poprzez ślinę, dostanie się do wewnątrz organizmu, co może wywołać jakieś powikłania.
    Do lekarki się nie zwrócę z zapytaniem, bo z góry wiem , co bym usłyszała..., że "jajo mądrzejsze od kury".
    Co by mi Pani radziła?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam pojęcia co Pani doradzić. Tak szczerze, to pierwszy raz spotkałam się z zaleceniem zastosowania "Protopicu" na błonę śluzową jamy ustnej. Na pewno podeszłabym do tego ostrożnie, natomiast nie jestem specjalistą i nie znam się na leczeniu liszajów. Być może taka jest konieczność.

      Usuń