Rezweratrol to polifenolowy związek chemiczny, którego głównym źródłem w naszej diecie są czerwone winogrona i ich przetwory – czerwone wino i sok z czerwonych winogron. Może też dżem, jeśli ktoś jada, ja nigdy takiego jeszcze nie spotkałem ;-). We wstępie dodam jeszcze, że w Internecie powszechnie funkcjonuje forma resweratrol, ale w naukowej literaturze spotkałem się tylko z rezweratrol i myślę, że tak jest prawidłowo. Coś na zasadzie chitosan i chitozan, gdzie prawidłowe po polsku jest to drugie. ;-)
O rezweratrolu mówi się szeroko w kontekście spowalniania starzenia. Uogólniając, za proces ten odpowiadają wolne rodniki (reaktywne cząsteczki, które przez silną reaktywność niszczą nasze DNA, błony komórkowe, białka, lipoproteiny), skracanie się telomerów przy każdym podziale komórkowym (telomery to zabezpieczenie DNA przed uszkodzeniem, coś jak sztywne końcówki sznurówek chroniące je przed pruciem ;-)).